Воскресенье, 12 мая, 2024
Донбасс
01.11.2023

Мирні жителі тікають з Авдіївки, а російські війська залишають українське місто в руїнах

 Український поліцейський оглядає напівзруйновану будівлю, коли раптом кидається на землю, ховаючись.

«Вхід», — кричить він своєму напарнику на відео з камери тіла, яке бачив CNN, коли снаряд падає неподалік. «Буде більше».

Нині в Авдіївці немає особливої ​​міліції, оскільки більшість людей, які жили в цьому прифронтовому місті, вже зникли. Але близько 1600 залишилися, і цей підрозділ — Білі Ангели — там, щоб евакуювати їх у безпечне місце.

«В середньому ми евакуйовуємо чотирьох людей з Авдіївки на день», — сказав у телефонному інтерв’ю CNN співробітник підрозділу лейтенант Дмитро Соловій.

Місто залишилося на лінії фронту , коли промосковські сепаратисти захопили значну частину Донбасу, включно з сусіднім містом Донецьк, у 2014 році, і перебуває під обстрілом після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року.

Але 10 жовтня Москва почала зосереджений наступ, надсилаючи хвилі солдатів і бронетехніки, а також посиливши обстріл міста. Атака на Авдіївку відбувається в той час, коли лінії фронту залишаються відносно нерухомими, а контрнаступ України продовжує просуватися набагато повільніше, ніж передбачалося спочатку.

Деякі аналітики спочатку припускали, що крок Росії був спрямований на те, щоб змусити Київ відволікти частину сил, які він використовував для своїх атак уздовж південної та східної лінії фронту, але українські чиновники кажуть, що насправді метою є просування вперед, тоді як Київ зосереджений деінде. .

«Ситуація напружена», – сказав Соловій, пояснивши, що люди вже не можуть піти самі, їм потрібно чекати евакуації. «Через посилення обстрілів люди почали частіше записуватися (на евакуацію)».

Лейтенант Солвій

Багато жителів Авдіївки вже втекли перед повномасштабним вторгненням, залишивши місто з довоєнним населенням близько 30 000 осіб.

«Більшість людей, які залишилися в місті, це літні люди, переважно чоловіки. Вони [залишилися, тому що] не хотіли виходити з дому”, – пояснив Соловій. «Зараз ситуація плачевна. Щоб ви розуміли, щодня скидається 10-15 бомб».

Між авіаударами та артилерією лінії постачання до міста також сповільнилися, тому підрозділ Солвія був змушений втрутитися.

«Наразі ми єдині, хто привозить допомогу. Ми завозимо гуманітарну допомогу, хліб, медикаменти», – сказав він. «Ми ходимо кожен день, вихідних немає».

«Колись в Авдіївці працювало три продуктових магазини. Два з них були знищені ракетами. Зараз працює лише один сумний маленький продуктовий магазин», – додав він. «Немає де купити хліб, тому раз на тиждень ми привозимо трохи, щоб люди могли отримати хліб».

Загартоване в боях місто

Коли люди почали покидати Авдіївку у 2014 році, туди зайшли українські військові, які укріпили місто та зміцнили його, перетворивши його на опорний пункт. Через дев’ять років і повномасштабне вторгнення, а лінія фронту під Авдіївкою ледве зсунулася.

На відео загону Білих Ангелів, що в’їжджає до міста, видно місто, вкрите жовто-блакитним кольором. Десятки українських прапорів усіяні маршрутом, але також і розвалені стіни та розбиті вікна – цілі будівлі, деякі з них заввишки кілька поверхів, зрівняні з землею.

«Ситуація кардинально не змінилася — вона важка», — заявив у щоденнику в середу голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. «Лінія оборони навколо міста і в самому місті постійно обстрілюється. (Росіяни) стріляють усім, що мають».

Авіаудари, ракети та артилерія, постійно спрямовані на місто та його околиці. Росія змогла досягти невеликих здобутків на захід від Красногорівки, на північ від Авіївки, але ці незначні успіхи прийшли з високою ціною, і Москва все ще дуже далека від своєї мети.

«Російські війська продовжують спроби оточити Авдіївку, роблячи численні спроби взяти її штурмом», — йдеться в повідомленні Нацгвардії України в середу. «Наші воїни стійко тримають позицію, завдаючи ворогу значних втрат у живій силі та техніці».

На землі постійні та запеклі бої.

«Бої зі стрілецької зброї та артилерійські дуелі тривають цілодобово», – пояснив Барабаш. «Штурм триває 24/7».

І після втрати значної частини військової техніки, включно з танками та бронетранспортерами, у перші кілька днів наступу, Росія, схоже, перейшла до тактики, яку вона добре знає, ту саму, яку вона застосувала проти українських сил, які захищали місто Бахмут. .

«Ворог наступає, кидає все більше м’яса», – пояснив Барабаш. «Росіяни вирішили йти далі, вони продовжують, незважаючи на втрати».

Але для тих, хто день у день їздить до Авдіївки, на цьому порівняння закінчуються.

«Я не думаю, що це те саме, що Бахмут. Авдіївка – загартоване в боях місто, воно багато пережило», – сказав Сольвій. «Люди там звикли».

Жодна будівля не залишилася цілою

Незважаючи на те, що стратегія Москви не спрацювала належним чином, Авдіївка все одно завдала шкоди. Єдина міська лікарня все ще функціонує, але не може надавати медичну допомогу високого рівня.

«Лікарня працює як стабілізаційний пункт. Тут пацієнти стабілізуються і далі їх перевозять в інші міста, де людям надають більш професійну допомогу», – пояснив Сольвій, додавши, що кадрів не вистачає на попит. «Є головний лікар Віталій Ситник і до 10 медсестер».

«Жодної будівлі не залишилося недоторканим», — сказав Барабаш у середу, тоді як Сольвій поділився подібною точкою зору.

«Все знищено», — сказав офіцер. «Ще влітку були надії, що ми можемо повернутися. Сильних руйнувань ще не було».

«Зараз це незворотній процес. Місто – руїна», – додав він.

Але поки частина людей залишилася, Сольвій продовжуватиме щоденні поїздки до Авдіївки, сподіваючись полегшити страждання та трохи розрадити.

«Я міг би бути звичайним поліцейським і перетасовувати папери в офісі. Я вирішив бути Білим Ангелом», – сказав він. «Це може бути страшно. Іноді страх просто бере верх, але потім він зникає, і я продовжую».



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.