Воскресенье, 28 апреля, 2024
Главные новости
19.01.2024

Стало відомо, хто і коли може стати новим генсеком НАТО

Країни, які підтримують кандидатуру прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду глави НАТО, працюють над тим, аби рішення про його призначення ухвалили до літа цього року. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела

Прихильники Рютте в НАТО прагнуть, аби процес узгодження був завершений до початку літа.

Ці терміни можуть бути продовжені, але більшість членів Альянсу очікують, що рішення буде прийняте до саміту лідерів НАТО у Вашингтоні в липні.

Рішення має бути одностайним серед 31 країни-члена Організації Північноатлантичного договору, і Рютте вже є фаворитом на посаду Генерального секретаря Єнса Столтенберга, термін повноважень якого закінчується в жовтні – пише Bloomberg.

Тим не менш, деякі країни Східної Європи все ще мають підтримати Рютте.

«Роль генерального секретаря НАТО буде особливо важливою, оскільки війна Росії з Україною може затягнутися на роки. Керівнику НАТО необхідно буде знайти баланс між уникненням будь-яких прямих наслідків або більш широкої ескалації між Альянсом і Росією, а також заохоченням союзників продовжувати військову і фінансову підтримку України, оскільки громадськість починає втомлюватися від цих витрат», – зазначає видання.

Рютте завершує 13-річний термін перебування на посаді прем’єр-міністра Нідерландів після того, як у липні уряд його країни розпався через суперечки щодо міграції. Він піде у відставку, щойно буде сформовано новий коаліційний уряд, який очолить ультраправий політик Герт Вілдерс.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.