Пятница, 29 марта, 2024
Covid-19
18.08.2020

Кабмін підтримав заборону на відвідування паломниками Умані у період Рош Га-шана — Аваков

Уряд підтримав ініційоване Міністерством внутрішніх справ України рішення про обмеження на відвідування іноземцями м. Умані (Черкаська область) на період святкування Рош Га-шана цього року, повідомляє Інтерфакс Україна з посиланням на главу МВС Арсен Аваков.

«Ми з повагою ставимося до національних традицій різних народів та релігійних спільнот та щороку робимо усе, аби вони проходили за найвищими стандартами безпеки. Проте останні тижні Україна фіксує зростання спалахів захворювання на короновірус серед населення. Аналогічна ситуація спостерігається і в інших державах. Що змушує уряди цих країн повертатися до більш жорстких карантинних обмежень. Ми заслухали доповіді профільних міністрів на уряді і дійшли висновку, що епідеміологічна ситуація в країні та світі не дає змоги організовувати та проводити масові заходи, тим паче за участі іноземців», — наводить слова Авакова прес-служба МВС у понеділок увечері.

Так, міністр зазначив, що щорічно до Умані приїжджають від 30 до 50 тис. хасидів із різних країн, які протягом трьох днів святкують і проводять різні релігійні обряди, відвідують святі місця. Такий формат масового заходу під час пандемії створює величезні ризики поширення вірусу.

Окрім того, за словами Авакова, аналогічної домовленості МВС досягло з представниками Української православної церкви і Православної церкви Московського патріархату, які відмовилися від проведення Хресної ходи через пандемію.

Раніше мер Умані Олександр Цебрій пригрозив заблокувати в’їзд для хасидів на період Рош Гашана у зв’язку з ситуацією з коронавірусом і повідомив, що відправиться до Києва для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити це питання.

Як повідомлялося, учасники міжвідомчої наради в Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до м. Умані Черкаської області для святкування юдейського свята Рош Гашана в традиційному форматі в 2020 році є неможливим у зв’язку з епідеміологічною ситуацією в Ізраїлі, забороною проведення масових заходів в Україні, необхідністю створення великої кількості місць для обсервації та складності контролю правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Пізніше Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю закликало Київ не дозволяти цього року паломництво хасидів у м. Умані Черкаської області на свято Рош Гашана.

У 2019 році для зустрічі 5780-го юдейського Нового року (Рош Гашана), який святкується з вечора 29 вересня до вечора 1 жовтня, до Умані прибули понад 30 тисяч паломників.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.