Пятница, 26 апреля, 2024
За границей
18.08.2020

У Норвегії затримали шпигуна, який міг передавати РФ дані державної важливості

Відкрито кримінальну справу за розголошення державної таємниці

Поліцейська служба безпеки Норвегії затримала чоловіка, підозрюваного в передачі Росії даних державної важливості. Чоловік визнає це, але наполягає, що в повідомленнях немає будь-яких конфіденційних відомостей.

Про це повідомляє РБК з посиланням на спецслужбугазета Aftenposten з посиланням на її представників.

Підозрюваний працював на компанію DNV GL, яка займається консультаційними послугами та сертифікацією в галузі суднобудування, нафтогазової промисловості та енергетики. За даними силовиків, у нього були контакти з представниками норвезької оборонної промисловості.

Затриманому 50 років і він громадянин Норвегії, але народився за межами країни, проживає в столичному місті Осло.

«Він звинувачується в передачі іноземній державі інформації, яка може завдати шкоди національним інтересам», — йдеться в повідомленні відомства. Своєю чергою, Aftenposten з посиланням на представника служби повідомляє, що чоловіка підозрюють у передачі інформації російській стороні.

«Звинувачення ґрунтується на тому, що між обвинуваченими та російськими розвідниками проводилися зустрічі», — повідомив представник спецслужби.

Сторона захисту повідомила, що чоловік визнає факт передачі інформації, однак наполягає, що у повідомленнях не містилося будь-яких конфіденційних відомостей. Однак звинувачення вказує, що зустрічі проводилися таємно, і це свідчить, що громадянин розумів, кому і навіщо призначалася інформація. В обмін підозрюваний отримував великі суми.

Чоловікові інкримінують скоєння злочину за статтею 124 Кримінального кодексу Норвегії «розголошення державної таємниці». Йому загрожує до 15 років в’язниці.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.