Пятница, 26 апреля, 2024
За границей
25.08.2020

Німецькі лікарі підтвердили, що Навального отруїли

Меркель закликала Росію до прозорого розслідування отруєння опозиційного політика.

У Німеччині заявили про високу вірогідність того, що російського опозиційного політика Олексія Навального отруїли. Про це на пресконференції повідомив офіційний представник уряду країни Штеффен Зайберт, повідомляє  Лівий берег з посиланням на Reuters.

«Є підозра, що пан Навальний був отруєний, адже, на жаль, було кілька таких ймовірних випадків в новітній російській історії», — сказав Зайберт.

Він зазначив, що Навальному необхідна особиста охорона. 

За словами Зайберта, у будь-якому випадку, федеральний уряд вимагає «повної прозорості» під час розслідування інциденту. 

Федеральний міністр закордонних справ Гайко Маас висловився в Києві більш обережно. Сказав, що треба провести розслідування і дочекатися додаткової інформації, в тому числі із клініки Charite, де опозиціонер зараз перебуває на лікуванні.

«Клінічні дані вказують на інтоксикацію речовиною з групи речовин, які називають інгібіторами холінестерази. Конкретну речовину поки що не встановлено, розпочато більш широкий аналіз», — йдеться у повідомленні на сайті клініки.

Зазначається, що дія токсину доведена декілька разів у незалежних лабораторіях. Найвідоміша речовина з цієї групи — «Новачок».

Навальний досі перебуває у комі. Зазначається, що наразі неможливо виключити тривалі наслідки для організму. 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас виступили із спільною заявою, в якій вимагають від Росії всебічного розслідування отруєння опозиціонера Олексія Навального.

«За даними лікарів Charité, клінічні обстеження Навального свідчать про його отруєння», — наголосили німецькі політики у документі, оприлюдненому 24 серпня.

Зважаючи на вагому роль Навального у діяльності політичної опозиції в Росії, влада ФРН закликає до прозорого і повного з’ясування обставин його отруєння.

«Винні мають бути виявлені та притягнуті до відповідальності», — закликали канцлер та глава МЗС ФРН.

Вони також висловили надію на одужання російського опозиційного політика.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.