Четверг, 28 марта, 2024
Новости
26.08.2020

В Білорусі Світлану Алексієвич допитали через протести. Вона попросила допомоги в Путіна

Лауреатку Нобелівської премії з літератури, білоруську письменницю Світлану Алексієвич допитали через участь в координаційній раді, яка має на меті проведення нових президентських виборів та відсторонення від влади чинного президента Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє ВВС.

Допит у Слідчому комітеті Білорусі тривав близько 40 хвилин. Алексієвич проходить свідком у справі «по факту публічних закликів до захоплення державної влади».

За результатами допиту письменниця заявила, що відмовилась свідчити проти себе, і на цьому допит закінчився.

Марш у Мінську проти Лукашенка. Тисячі людей на вулицях
«Ми могли стати камерою трупів». Реалії Окрестина, «мінської катівні»
Вона також підкреслила, що саме зараз «твориться білоруська нація».

«Я думаю, кожен з вас сьогодні пишається своїм народом. І, якщо чесно зізнатися, у нас цього почуття ще недавно не було», — сказала вона.

Водночас Алексієвич зазначила, що білоруси пропонують «новий спосіб» боротьби з режимом — «мирний спосіб боротьби».

Окремо нобелівська лауреатка згадала про важливу роль російського президента Володимира Путіна, оскільки зараз, на її думку, Лукашенко «розмовляє тільки з Путіним».

«Треба, може, і Путіна залучити до цієї розмови, і світ, щоб Лукашенко став говорити і зрозумів, що не можна ставити своє життя, життя своєї сім’ї на одну дошку зі своїм народом і його долею», — заявила Алексієвич, яку цитує портал Tut.by.

«На жаль, наше громадянське суспільство сильне, але поки що не таке сильне, тому нам потрібна допомога світу, може, і Росії, якщо ми зможемо разом її залучити», — додала вона.

Протести в Білорусі через фальсифікації президентських виборів, у яких Лукашенко оголосив себе переможцем, тривають вже понад два тижні. Опозиційна кандидатка Світлана Тихановська виїхала в Литву, побоюючись за своє життя.

На протести, які охопили всю країну, Лукашенко відреагував вороже. Сотні людей затримували, з’явилися свідчення про масові тортури та насильство щодо затриманих.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.

Теги: Новости