Вторник, 23 апреля, 2024
блоги
28.08.2020

Оксана Дмитрієва: створюється Асоція трансплант координаторів в Україні

Оксана Дмитрієва

У нас на сьогодні до пілотного проекту з трансплантації включено 25 закладів охорони здоров’я.

19 закладів мають ліцензію на проведення трансплантації органів, 6 закладів – займаються трансплантацією кісткового мозку.

Ми, разом з заступником Міністра охорони здоров’я Ігорем Іващенко провели нараду з представниками усіх 25-ти центрів трансплантації.

Мета: обмін досвідом та обговорення проблемних питань.

Бо хтось уже успішно розпочав проведення трансплантацій, хтось ще у процесі запуску та підготовки. У Львівської лікарні швидкої допомоги уже є досвід посмертних трансплантацій, організації всього процесу трансплантації, в тому числі – й з залученням медиків з інших закладів, та навіть країни.

В Хмельницькому готуються до початку трансплантацій, але там уже довгий час (з 2016 року!) проводять діагностику смерті мозку. Це діагноз – він не прив’язаний до трансплантації, і таку діагностику мають проводити, якщо є покази. Так має бути скрізь. І обмін досвідом, сподіваюся, був корисним для всіх.

В Івано-Франківській області є хороший кейс з підготовки трансплант-координаторів, вони є у кожному районі, там повністю налагоджена комунікація між ними і центром трансплантації.

Досвідом проведення трансплантацій кісткового мозку поділилися і Черкаси. Там проводять аутолочігну трансплантацію кісткового мозку, готуються до початку алогенних трансплантацій. І ще: в планах розпочати родинні трансплантації нирки!

До речі, зараз дуже актуальним питанням є навчання лікарів в Україні. Підготовка трансплантологів. Інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова має величезний досвід у цьому, і з 2021 року планує проводити такі курси.

До речі, уже в процесі створення Асоціація трансплант-координаторів!

Звісно, що і обговорили проблемне питання з відділенням трансплантації у Харкові. До мене звернулося багато пацієнтів і вони дуже стурбовані звільненням завідуючого відділенням, до того ж там є проблеми і з фінансуванням (скоріше з неосвоєнням виділених коштів). Будемо рухатись у цьому напрямку та тримати на контролі.

Я переконана, що діалог – це перший крок до початку продуктивних дій.

У нас відбувся хороший діалог з центрами трансплантації. Ми почули проблеми, ми пораділи перемогам, ми знаємо над чим ще потрібно працювати.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги