Пятница, 19 апреля, 2024
Covid-19
04.09.2020

Філарет захворів на covid-19

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет підхопив коронавірус.

Цю інформацію BBC News Україні підтвердили у його пресслужбі.

«У Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, під час планового тестування, виявлено позитивний результат на COVID-19. Наразі Святійший владика проходить курс лікування у лікарні. Стан здоров’я Патріарха задовільний», — йдеться у повідомленні.

Філарету наразі 91 рік.

У березні він заявляв, що убезпечує себе від зараження коронавірусом вірою: «Вірю, що Господь не допустить, щоб я захворів, тому що я повинен служити церкві».

Тоді ж він казав, що «епідемія — це покарання Боже за гріхи людей».

Філарет, багаторічний керівник УПЦ Київського патріархату, у часи СРСР займав найвищі посади у російській ієрархії, але в роки незалежності став символом боротьби українського православ’я за самостійність від Москви. За що на нього в 1997 році наклали анафему.

Всі церковні покарання з Філарета у 2018 році зняв Константинопольський патріарх та синод Вселенського патріархату.

Десятиліттями Філарет працював над визнанням української церкви й досягнув мети в 2019 році, коли Константинополь дарував українській церкві автокефалію.

Проте в силу обставин та на прохання Вселенського патріархату він відмовився очолювати автокефальну Православну церкву України.

Невдовзі після обрання предстоятелем ПЦУ митрополита Епіфанія і отримання томосу Філарет відколовся від автокефальної церкви. Він провів зібрання, на якому заявив про відродження Київського патріархату.

Майже ніхто з єпископів не підтримав його, тож він почав висвячувати нових.

Формально Філарет досі є єпископом ПЦУ, але давно не визнає себе частиною автокефальної церкви.

Зараз він контролює Володимирський собор у Києві, в якому і служить.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.