Четверг, 28 марта, 2024
Новости
08.09.2020

Білоруські опозиціонери Іван Кравцов та Антон Роднєнков у Києві

Вони обидвоє знаходяться в Києві, повідомляє пресслужба Координаційної ради з передачі влади в країні.
У пресслужбі уточнили, що їхньому життю нічого не загрожує, і пообіцяли пізніше розповісти подробиці.

Вранці 7 вересня стало відомо, що члена президії Координаційної ради Марію Колеснікову посадили до мікроавтобуса в Мінську і вивезли в невідомому напрямку. Прессекретар ради Антон Роднєнков почав з’ясовувати, де знаходиться Колеснікова, — незабаром його телефон став недоступний. Також перестав виходити на зв’язок виконавчий секретар ради Іван Кравцов.

Наступного дня в Держприкордонкомітеті Білорусі повідомили, що Марія Колеснікова разом з Антоном Роднєнковим і Іваном Кравцовим проходила прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні.

Незабаром з’явилася інформація, що Роднєнков і Кравцов перетнули білоруський кордон, а Марію Колеснікову затримали. У Держприкордонслужбі України підтвердили, що Роднєнков і Кравцов прибули до України.

Заступник глави МВС Антон Геращенко заявив, що Колеснікову затримали білоруські спецслужби на території Білорусі і що вона «зробила так, що юридично її не могли направити з території Білорусі на територію України», — порвала свій паспорт.

У штабі колишнього кандидата в президенти Білорусі Віктора Бабарика заявили, що Колеснікова може перебувати в Мозирському прикордонному загоні Гомельської області.

Після фальсифікацій на президентських виборах в Білорусі і жорстокого розгону протестувальників проти режиму диктатора Олександра Лукашенка опозиція створила Координаційну раду з передачі влади. Режим у відповідь звинуватив їх у «спробі захоплення влади» і почав кримінальне переслідування опозиціонерів.

Головна конкурентка Лукашенка на виборах Світлана Тіхановська була змушена виїхати до Литви. Також з Білорусі виїхала Вероніка Цепкало, яка була однією з лідерок об’єднаного штабу опозиції.

Члена президії Координаційної ради Ольгу Ковалькову після більш ніж 10 діб арешту теж змусили залишити територію Білорусі.

Колишній міністр культури Білорусі та член президії Координаційної ради Павло Латушко розповів, що йому поставили ультиматум: або він залишить країну, або його можуть притягнути до кримінальної відповідальності.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.