Вторник, 16 апреля, 2024
Закон
09.09.2020

На порталі Iviche обговорюють законопроект про обов’язкову реєстрацію домашніх улюбленців

На порталі Iviche відкрито громадське голосування  з приводу законопроекту про обов’язкову реєстрацію домашніх тварин, поданого до Верховної Ради цього літа.

Законопроект № 3796 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються в неволі» був зареєстрований в парламенті групою з 27 депутатів (переважно – членів фракції «Слуга народу»). Автори законопроекту пропонують ввести обов’язкову реєстрацію всіх домашніх улюбленців за допомогою «агентів з ідентифікації тварин», роль яких у проекті не пояснюється. Експерти розцінюють це нововведення як створення штучних «прокладок» у вигляді агентів – приватних посередників, які навряд чи будуть займатися цією діяльністю безкоштовно.

«Законопроект № 3796 значно розширює перелік тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації. Якщо зараз до такого переліку входять лише сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці та кози, то у разі прийняття Законопроекту № 3796, обов’язковій ідентифікації та реєстрації підлягатимуть також і домашні, дикі, безпритульні (бездоглядні) та лабораторні тварини. Конкретні переліки таких тварин має затвердити Кабмін. При цьому ваші домашні кішечки, цуцики, папуги та хом’ячки також увійдуть до переліку тваринок, які потрібно буде зареєструвати за цим законопроектом», – йдеться в експертному висновку платформи «Ліга антитрасту».

Портал Iviche відкрив громадське інтернет-голосування за зняття цього проекту з реєстрації у Верховній Раді. У першому раунді обговорення користувачам пропонується проголосувати «за» чи «проти» або додати власний варіант відповіді. (Що цікаво, першим же варіантом, що був внесений користувачем, став: «Прирівняти «слуг народу» до домашніх тварин і їх реєструвати»).

За підсумками другого раунду – остаточного голосування за всі затверджені варіанти – результати голосування будуть відіслані на електронні адреси Верховної Ради і фракції «Слуга народу» з проханням до депутатів прокоментувати суспільну реакцію на їхню законотворчість.

Голосувати та пропонувати свої варіанти можуть користувачі, зареєстровані на порталі або авторизовані за допомогою облікового запису Google. Інтернет-Віче наголошує на необхідності реєстрації, яка передбачає зазначення району проживання, віку та соціального статусу користувача, для забезпечення релевантності дослідження.

Також будь-який користувач порталу Iviche може створити власне голосування з будь-якого питання, яке хвилює його в будь-якій із сфер суспільного життя.

Приєднатися до голосування можна за посиланням.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.