Четверг, 28 марта, 2024
За границей
10.09.2020

Колесниковій погрожували вевезти живою або частинами

Білоруська опозиціонерка Марія Колесникова звернулася до Слідчого комітету Білорусі з заявою про те, що її викрали силовики, погрожували вбивством і намагалися силою депортувати з країни.

Про це повідомляє ВВС Україна.

У четвер, 10 вересня, цю заяву в правоохоронні органи передала адвокатка Колесникової Людмила Козак. У ній опозиціонерка розповіла, зокрема, про те, як на неї чинили психологічний тиск та погрожували вбивством.

«Заявлялося, що у випадку, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живою або частинами. Лунали й погрози позбавити мене волі на 25 років, влаштувати мені проблеми в місцях тримання під вартою», — розповідає Колесникова в заяві, яку оприлюднив штаб Віктора Бабарико.

За словами опозиціонерки, коли білоруські силовики зрозуміли, що добровільно з країни вона не виїжджатиме, то одягли їй на голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і відвезли на кордон з Україною, де вона порвала свій паспорт.

Згодом, каже вона, її відвезли в Мозирське прикордонне відділення, де тримали до вечора 8 вересня.

Білоруська влада поки що не коментувала звинувачення Колесникової у погрозах та викраденні.

Широкому загалу про місце перебування Колесникової нічого не було відомо упродовж двох днів — з 7 по 10 вересня. Лише у середу в штабі Віктора Бабарико розповіли, що та перебуває під арештом у мінському СІЗО №1.

8 вересня з’явилася інформація, що Колесникова, а також двох інших представників Координаційної ради білоруської опозиції Антона Родненкова і Івана Кравцова намагалися вивезти в Україну.

Родненков і Кравцов зрештою в Україну потрапили і ввечері у середу дали пресконференцію в Києві. Вони розповіли, що депортувати Колеснікову білоруській владі не вдалося, оскільки вона порвала свій паспорт.

Наразі єдиним членом президії Координаційної ради на свободі залишається Світлана Алексієвич, яка є моральним авторитетом протестного руху, але не координує його і не займається політичною боротьбою. Усі інші або затримані, або виїхали за кордон.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.