Пятница, 26 апреля, 2024
Здоровье
18.09.2020

Комаровський, Конопелько та Бадіков презентували “Здорове місто”

Відбулася презентація національної ініціативи з комплексного розвитку українських населених пунктів «Здорове місто». Вона покликана об’єднати громадських активістів, представників професійних спільнот, бізнесменів і владу. Це незалежна та некомерційна суспільна інституція, спрямована на розвиток міст і здоров’я родин.

Про це заявили на пресконференції в «Укрінформі» батьки-засновники ініціативи Євген Комаровський, Микола Конопелько та Тимофій Бадіков.

Як зазначив Євген Комаровський, ця організація повинна змусити політиків усіх рівнів: від місцевого до Президента, винести теми щастя та здоров’я дітей і сімей, тривалості життя, екології і транспорту – все, що впливає на здоров’я, на перші місця. «Говорити треба в першу чергу про це. Оскільки політики уперто мовчать, то наше завдання – змусити їх говорити на ці теми. Ставити конкретні запитання і отримувати конкретні відповіді», – наголосив Євген Комаровський.

При цьому, як додав Микола Конопелько, дана ініціатива повинна стати частиною державних політик і практик. «Тому що мова йде про цілі. Цілі міністрів і мерів міст, цілі тих, хто управляє державою в інтересах людей, цілі державної політики і практики. Особливо це актуально напередодні виборів, для політиків. Які цілі їм закласти в основу керівництва містом, селищем, областю, галуззю. Від державного до місцевого рівня. Ми наводимо їм фокус, заради яких цілей служити народу протягом 5 років», — підкреслив Микола Конопелько.

«Ми даємо їм наратив, візію і цілі, а також готові допомагати в майбутньому досягати цих цілей. Адже зараз здоров’я знято з національного порядку денного майже у всіх управлінців… Ми ж говоримо, що це – найважливіша складова. І вимірювати ефективність того чи іншого управлінця потрібно через призму здоров’я ввірених йому громадян, городян, працівників галузі», – резюмував Микола Конопелько.

При цьому Тимофій Бадіков зазначив, що для вимірювання ефективності влади у «Здорового міста» будуть свої інструменти. «Ми започатковуємо «Індекс здорового міста», який стане основним індикатором того, яким чином міста рухаються у цьому рейтингу. Щоб ми розуміли, які проекти пропонувати конкретному місту, виходячи з рейтингу, – пояснив Тимофій Бадіков. – Міста дуже різні. Наприклад, у Києві працює багато людей з сателітних міст, і для них Київ також має бути здоровим. Київ – також транзитне місто, тому безпека міста повинна враховувати і такі аспекти, що через столицю багато людей їде в інші міста та країни».

«Рейтинг здорових міст – це як КРІ (показник ефективності. – Ред.) для населених пунктів. Важливо, щоб це стало КРІ й на державному рівні. Щоб усі мери, керівники областей, звітували, яким чином вони сприяють, щоб місто було здоровим. Це ініціатива для людей, тому чим більше українців до неї долучится – тим краще”, – резюмував Тимофій Бадіков.

Більше деталей про ініціативу «Здорове місто» дізнавайтеся на сайті: https://zdorove-misto.info/.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.