Пятница, 19 апреля, 2024
За границей
21.09.2020

Литва, Польща і Румунія запропонують лідерам ЄС програму підтримки Білорусі

Президенти Литви, Польщі та Румунії звернуться до лідерів Євросоюзу на саміті 24-25 вересня з проханням запропонувати пакет підтримки Білорусі.

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться в заяві на сайті литовського президента Гітанаса Науседи.

«Лідери трьох країн закликали Європейський Союз розробити пакет допомоги, який би включав торгівлю з ЄС, допомогу в переговорах про вступ до Світової організації торгівлі, безвізовий режим для громадян Білорусі, диверсифікацію економіки країни і енергетичного сектора, фінансування реструктуризації економіки, участь міжнародних фінансових інститутів і інвестиції», — йдеться в заяві.

Лідери трьох країн заявили, що активно підтримують принципи свободи і демократії та визнають тільки вільні, справедливі та прозорі результати виборів, проведених відповідно до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і за участі міжнародних спостерігачів.

«Якщо громадяни Білорусі вирішать провести в країні політичні та економічні реформи, створити незалежні інститути захисту прав людини і свободи вираження поглядів, ми допоможемо, поділившись своїми знаннями і досвідом», — наголошується в заяві.

Як відомо, Литва, Латвія та Естонія в серпні оголосили про заборону в’їзду для Александра Лукашенка та 29 інших чиновників.

Євросоюз зараз перебуває у процесі підготовки персональних санкцій щодо представників білоруського режиму. Але, за даними ЗМІ, Кіпр заявив, що не схвалить санкції, якщо держави-члени також не погодяться обмежити діяльність Туреччини з буріння в східній частині Середземного моря.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.