Пятница, 29 марта, 2024
блоги
22.09.2020

Олексій Мушак: битва за TikTok

Олексій Мушак

Коротка передісторія.

Президент США Дональд Трамп видав указ про заборону роботи китайської соцмережі TikTok в США. Причина – національна безпека, бо у соцмережі було зареєстровано приблизно 100 млн користувачів із США, і доступ до їх особистих даних міг отримати уряд Китаю. Умовою продовження роботи TikTok в країні був продаж частки сервісу в США американській компанії. Згідно указу Трампа, відповідна угода повинна відбутися до 20 вересня — після цього робота TikTok в США була б заблокована.

Далі була жорстка боротьба, хто викупить частку американського бізнесу TikTok. Переговори про покупку вели Microsoft, Twitter і Oracle. Лідером якийсь час вважалась Microsoft, але остаточно гонку виграли розробник програмного забезпечення Oracle та продуктова мережа Walmart. Компанії стануть власниками 20% додатку TikTok. Операцію вже схвалив Дональд Трамп. Це означає, що соцмережа продовжить працювати в США. А Oracle буде зберігати дані американських користувачів TikTok в своїй хмарі.

Не питайте мене, навіщо американському аналогу нашого Сільпо+Фокстрот соціальна мережа. Там окрема цікава історія. Те саме стосується Oracle, який до цього більше спеціалізувався на корпоративному секторі.

Врешті-решт, буде створена нова структура TikTok Global з орієнтовною вартістю $60 млрд. Чотири з п’яти місць в її управлінні буде за громадянами США. Контроль за самою технологією залишиться за китайцями. Але Oracle буде мати можливість все моніторити.

Попередньо це призведе до створення нових 25 000 робочих місць. Окремо нова структура заплатить $5 млрд в казну Штатів. Трамп вже сказав, що ці кошти підуть на навчання дітей правдивій історії США.

Залишається багато питань, але наразі виглядає так, що таки Америка взяла своє. Причому, по повній.

Наступна битва буде за WeChat, про який Трамп також видав указ. Але там пішли судові розбірки і суддя тимчасово зупинив цей акт.

Загалом, в цікаві часи живемо.

Джерело: Ліга.нет



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.

Теги: блоги