Пятница, 19 апреля, 2024
Власть
28.09.2020

Україна має намір домовитися з Єврокомісією про фінансування річної програми дій щодо співпраці у сфері ядерної безпеки

Кабінет Міністрів України схвалив проект угоди з Європейською Комісією про фінансування річної програми дій щодо співпраці у сфері ядерної безпеки. Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

«28 вересня на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження, що передбачає створення правових підстав для укладення договору між урядом України та Єврокомісією у сфері ядерної безпеки. В акті пропонується схвалити проект угоди про фінансування річної програми дій щодо співпраці у сфері ядерної безпеки між урядом України та Європейською Комісією, яка діє від імені Європейського Союзу», — йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Зазначається, що проект угоди передбачає реалізацію проекту з бюджетом 6,6 млн євро (внесок ЄС – 5,9 млн євро), який складається з двох частин: інтеграція культури безпеки й операційної ефективності у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні та підтримка у створенні інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу, яка охоплює всю територію України.

Бенефіціаром проекту є Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Відповідно до угоди, створення автоматизованої системи радіаційного моніторингу досягатиметься шляхом інтеграції наявних об’єктових систем моніторингу в єдину систему та за допомогою модернізації застарілого обладнання, пунктів спостереження і створення ефективних процедур обміну інформацією.

«Відповідні кроки сприятимуть розширенню можливостей реагування на радіологічні ризики в Україні та ранньому попередженню європейських країн про відповідні ризики», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підписання угоди сприятиме вдосконаленню безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, а також екологічній реабілітації колишніх ядерних об’єктів.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.