Пятница, 19 апреля, 2024
Новости
30.09.2020

Фокін має піти з ТКГ, — Єрмак

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що перший заступник глави делегації України в ТКГ Вітольд Фокін повинен піти з Тристоронньої контактної групи. Про це повідомляє Інтерфакс Україна

«Так, у нас триває війна, в якій Росія — сторона конфлікту, а не спостерігач. І саме тому, а також через анексію Криму Захід застосував проти Росії санкції. Моя особиста позиція — пан Фокін повинен піти з ТКГ», — написав Єрмак на своїй сторінці в Фейсбуці у вівторок ввечері.

Він зазначив, що Україна наполягає на повній деокупації і поверненні всіх територій, що і може означати відновлення справжнього миру.

«Росія повинна піти з нашої землі, забравши все своє — армію, озброєні формування, військову техніку, окупаційні структури. А ще було б непогано, якби Росія забрала ще й свої дипломатичні пастки, в які потрапили представники України в попередні роки, і з якими ми сьогодні змушені розбиратися», — наголосив глава ОП.

Він додав, що Тристороння контактна група не приймає жодних рішень, а є «логістичним майданчиком» для узгодження деталей і домовленостей, які досягаються лідерами «нормандського формату».

«Усі принципові рішення приймаються тільки Президентом і Парламентом і Урядом», — резюмував Єрмак.

Єрмак зазначив, що протягом понад двох місяців майже повна тиша на фронті. «Це врятовані десятки життів наших військових і цивільних. Чи був такий результат у переговірників, які працювали раніше? Ні.

Якими б патріотичними вони не були «, — зазначив він.

Єрмак наголосив, що зараз Україна бореться за те, щоб звільнити з полону всіх своїх людей, які утримуються як на тимчасово окупованій території України, так і в Росії.

«Ми вже показали, що можемо це робити, звільнивши зокрема і тих, хто утримувався в полоні роками», — нагадав він.

Керівник Офісу президента також звернув увагу, що «деякі» великі дипломати «, які узгодили повернення частини кордону на Донбасі тільки після проведення виборів в ОРДЛО, навіть не вибачилися за це перед суспільством: «Не пояснили. Чому? Не знаєте, що сказати? Скажіть щось про опір капітуляції».

«Хіба це пан Фокін погодив зобов’язання провести вибори в ОРДЛО не після, а до повернення Україні контролю над кордоном з Росією? Ні, не Фокін. Може пан Фокін погодив зобов’язання консультуватися щодо змін українського законодавства? Ні, не Фокін. А хто в 2014 році не став захищати Крим від захоплення? Пан Фокін? Ні, не Фокін. Ви знаєте прізвища. Але чомусь звертаєте більше уваги на слова, зокрема і цих людей, ніж на плоди тих справ, які були зроблені», — вказав Єрмак.

При цьому Єрмак заявив, що «все це не виправдовує сьогоднішні слова пана Фокіна».



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.