Пятница, 19 апреля, 2024
блоги
30.09.2020

Владислава Магалецька: Земля і люди

Владислава Магалецька


Уявімо, що ми перенеслися до України 2030 року, де ВВП виріс на 15%. Як ми досягли цього? Подумаймо, що ми змінили у 2021-м, щоб досягти таких результатів у 2030-м

Незважаючи на негативний вплив пандемії COVID-19 на стан світової економіки, я завжди пригадую слова мого улюбленого Воррена Баффета: «Криза пропонує вам додаткові можливості». І я наразі не кажу про капіталізацію, наприклад, за рахунок зміни логістичних маршрутів, нові можливості для постачальників чи попит на певні товари. А кажу про те, що у людський природі закладена здатність адаптуватися до нових умов, і лише зміна обставин (якщо зазирнути в історію чи переглянути тези по еволюції), вихід із звичної зони комфорту дає реальну, не штучно сплановану, можливість думати по-новому, без звичних обмежень.

Ми не можемо передбачити майбутнє, але за першою освітою я кандидат технічних наук і вірю у довгострокове планування та прогноз наслідків імплементації тих чи інших рішень. Уявімо, що ми перенеслися до України 2030 року, де ВВП виріс на 15%. Як ми досягли цього? Подумаймо, що ми змінили у 2021, щоб досягти таких результатів у 2030.

Ми зрозуміли, що країні потрібен міцний та впевнений середній клас. Як ми досягли цього? Ми відкрили ринок землі та нарешті наділили людей вибором, як розпорядитися своїми активами. Це дозволило не тільки залучити інвестиції й уможливило фермерам нарешті кредитуватись за рахунок активів та придбати необхідну техніку та обладнання, а також дало шанс дітям пайщиків мати достатньо коштів на достойну освіту — як результат, нова хвиля спеціалістів впроваджує інноваційні рішення та стратегічний підхід.

Інший позитивний ефект від виводу ринку землі із тіні — вихід з аграрного хаосу та відновлення довіри інвесторів. «Детенізація» ніколи не була легким процесом, але це як пластир, що пристав до рани, — треба зірвати, поки не почалась інфекція. Із покращенням інвестиційного клімату в країні донори та міжнародна фінансова спільнота сприятиме розвитку аграрних підприємств та інвестує у виробництво товарів із доданою вартістю, що підвищує прибутковість компаній. Цінність самих компаній зростає — український фондовий ринок розвиваєть

Нам дуже потрібен крок вгору
Прогнозуємо далі. Комплексний підхід дуже важливий — паралельно з відкриттям ринку землі реформа корпоративного управляння ефективно імлементується не тільки державними, але й приватними та сімейними компаніями, що все частіше засновують наглядові ради та ради директорів. Принципи прозорості, відповідальності та грамотного контролю дозволяють розвиток впевненого та перспективного фондового ринку, що дозволяє залучення капіталу, у тому числі від міжнародних донорів та фондів.

Жодний крок вгору неможливий без розвитку ментальності людей. Ми підтримуємо різноманітність і розуміємо, що вона допомагає нам рухатись уперед та розширює басейн ідей та концепцій. Висококваліфіковані особистості різного віку, статі та світосприйняття утворюють високоефективні команди та поєднують складні елементи із розвитком бізнесу, культури та мистецтва. Не випадково високі технології в англійській мові називають state-of-the-art technologies. У дитинстві, коли я мріяла вивчати кібернетику, я сподівалась у 2020 створювати програмні концепції для колоній на Марсі чи автоматизувати певні виробничі процеси, щоб проблеми голоду не існувало у світі як такої. До чого я: високотехнологічність має доповнювати сталий підхід та вирішувати проблеми, а не створювати їх. Я не маю нічого проти соціальних мереж чи смартфонів, але, як будь-які інструменти, вони мають використовуватись грамотно та сприяти досягненню важливих та корисних цілей як для індивідуумів, так і суспільства в цілому.


Мріяти приємно, але мрії мають перетворитися на плани й цілі. Я раціональна людина, і я так само, як і ви, усвідомлюю контраст та дисбаланс між, наприклад, офіційними статистичними даними та реаліями, що бачу навколо себе кожного дня у супермаркеті, на вулицях та парках.

Джерело: Новое время



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.

Теги: блоги