Пятница, 29 марта, 2024
Covid-19
01.10.2020

Держава відмовилася від пропозиції «Сінево» створити централізовану службу тестування COVID-19 — комерційний директор

На початку епідемії коронавірусу держава відмовилася від пропозиції «Сінево» створити за рахунок компанії централізовану службу для тестування COVID-19, компанія найближчим часом відкриє власний ковідний центр із чотирьох лабораторій, повідомив комерційний директор «Сінево» Микола Скавронський. Про це повідомляє інтерфакс Україна.

«Наприкінці березня ми за власною ініціативою підготували для держави проект організації лабораторної служби, щоб держава могла проводити масове й ефективне тестування населення. Проект було успішно презентовано чиновникам найвищого рангу країни. Але наша допомога державі виявилася не потрібна. Після цього ми ухвалили рішення створити власний спеціалізований COVID-центр, запуск якого відбудеться найближчим часом», — сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

Скавронський зазначив, що проект передбачав створення чотирьох потужних лабораторій (три в регіонах і четверту лабораторію-хаб у Києві) «замість десятків маленьких і неефективних лабораторій, створених у результаті в кожному обласному центрі».

«Запропонована нами модель роботи лабораторної служби дала б змогу державі швидко й ефективно в режимі 24/7 обробляти біоматеріал, а також забезпечувала б можливість виконувати в десятки, ба навіть сотні разів більше тестів, що можливо виключно за умови централізації», — сказав він.

Скавронський наголосив, що «Сінево» було готове взяти на себе повну реалізацію проекту. «Ми також пропонували державі безкоштовно задіяти лабораторний і адміністративний персонал «Сінево», наше обладнання, IT-рішення і багато іншого, необхідного для створення усього проекту з нуля», — сказав він.

Комерційний директор «Сінево» повідомив, що компанія виконує майже 15 тис. тестів на COVID-19 за місяць, що в грошовому вимірі становить близько 4% від її місячного обороту, тому «особливого бізнесу для «Сінево» тести на COVID-19 не становлять».

Коментуючи собівартість досліджень, він зазначив, що чиста собівартість реагентів ІФА-тестів виробників зі світовим ім’ям може сягати 300 грн. Собівартість реагентів для ПЛР-тестів при виконанні їх на ручних методиках становить близько 500 грн. Також треба враховувати й інші витрати компанії, зокрема зарплатний фонд, амортизацію обладнання та інші, що впливають на собівартість тестів.

«ПЛР-тести виконуються не на збиток. Але основний заробіток лабораторій, зокрема ПЛР-тести, перебуває в площині «додаткових» сервісів, коли клієнт, окрім вартості ПЛР-дослідження, доплачує лабораторії за терміновість, переклад англійською мовою та інші сервіси, які насправді не потребують додаткових вкладень і є 100-відсотковим прибутком», — сказав він.

При цьому Скавронський вважає, що «деякі приватні лабораторії декларують значно більше виконаних тестів, ніж мають виробничих потужностей».



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.