Пятница, 29 марта, 2024
Новости
01.10.2020

Апеляційний суд у справі нацгвардійця Марківа в Італії справді хоче встановити істину — заступник глави МВС Геращенко

Апеляційний суд у Мілані ухвалив рішення про повторний переклад свідчень українського нацгвардійця Віталія Марківа і його розмов у камері, оскільки переклад, використаний судом першої інстанції, був некоректним, повідомляє Інтерфакс Україна з посиланням на заяву заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка.

«Щойно завершилося друге засідання… під час цього засідання ми побачили, що апеляційний суд у складі шістьох присяжних і двох професійних суддів справді хоче розібратися в тому, що відбулося», — розповів Геращенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

За словами заступника міністра, під час судового засідання «виявилося, що тексти перекладача, який перекладав свідчення Марківа і його прослуховування в камері, були неточні. І те, що прокуратура тлумачила як зізнання Марківа у вбивстві італійця, є не більше, ніж домислами».

«Тому апеляційний суд ухвалив рішення заново перекласти підслухані італійськими правоохоронцями розмови Марківа в камері й уже новий переклад дати на розгляді суду. Це свідчить, що рішення суду першої інстанції було засновано на домислах», — додав він.

Геращенко підсумував: «Ми розраховуємо на справедливий вирок, який може бути тільки одним — це звільнення від усіх обвинувачень».

Як повідомлялося, суд першої інстанції, суді міста Павії (Італія) в липні 2019 року засудив Марківа до 24 років позбавлення волі за ймовірну причетність до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, який загинув у травні 2014 року на Донбасі на початку російської агресії проти України. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня 2019 року президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили вирок Марківу.

Глава української держави запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі.

24 вересня 2019 року під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої звинувачують Марківа.

29 вересня в Мілані відбулося перше засідання апеляційного суду у справі нацгвардійця Марківа.

Адвокати Марківа заявили клопотання про долучення до матеріалів справи важливих доказів, які вказують на непричетність Віталія до загибелі італійського журналіста Роккеллі, повідомив заступник глави МВС Геращенко.

Крім того, адвокати наполягають на виїзді італійських прокурорів на місце подій, у м. Слов’янськ на гору Карачун, і на проведенні там необхідних вимірювань і експертиз.

Наступне засідання було призначено на 1 жовтня.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.

Теги: Новости