Среда, 24 апреля, 2024
блоги
07.10.2020

Конопелько Микола: Навіщо Україні eHealth?

Конопелько Микола

Зараз в країні великий попит на “цифровізацію” та “діджиталізацію” і особисто я цю тенденцію підтримую. На моє глибоке переконання, вже давно необхідно відмовлятися від “папірців”, які супроводжують нас у будь-якому державному закладі. Особливо, якщо мова йде про медицину. Я вважаю, що ця галузь взагалі має бути на передовій науково-технічного прогресу. І не тільки у тому що стосується лікування або безпосередньо медицини, а й стосовно менеджменту та організації власної праці.

Саме тому я вже кілька років у складі Асоціації розбудови екосистеми eHealth в Україні намагаюся популяризувати цей потужний цифровий інструмент у медичних колах. До речі, не тільки в них, бо це справді вкрай необхідна і зручна система також й для пацієнтів. Розповідаю чому.

По-перше, за допомогою eHealth можна отримати всі необхідні дані. Для цього лише необхідно увійти у свій особистий електронний кабінет пацієнта. У ньому можна отримати виписки лікарів, свої рецепти, довідки, а також дистанційно записатися на прийом до необхідного спеціаліста. І все це на одному ресурсі.

По-друге, відсутність паперу. Рецепт на ліки пацієнт отримує на свій смартфон, а лікар, своєю чергою, може дивитися за перебігом лікування. Він також отримує сповіщення, що пацієнт за його рецептом придбав необхідні медикаменти в аптеці. Це, до речі, вирішує ще одну проблему: безконтрольний обіг наркотичних речовин. За допомогою eHealth можна визначати весь маршрут цих ліків: хто виписав рецепт, хто за ним придбав ліки, яка аптека їх продала. Будь-які незаконні махінації у цьому питанні одразу будуть очевидними в системі.

По-третє, зменшення корупції завдяки електронним лікарняним. Тобто після повноцінного впровадження eHealth, стане неможливим виписувати підроблені лікарняні і зменшиться корупція серед лікарів, які ними торгували. У системі буде вестися загальнодержавний облік лікарняних відпусток.

Це лише частина тих можливостей, які надає eHealth для українських медиків та українських споживачів медичних послуг. Зараз головним завданням для вітчизняної медичної системи є повноцінне її впровадження та інтеграція у повсякденну роботу лікарів.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.

Теги: блоги