Пятница, 29 марта, 2024
Новости
07.10.2020

Польща оштрафувала «Газпром» на 6 мільярдів євро у справі про «Північний потік-2»

Польське Управління із захисту конкуренції і споживачів (UOKiK) оштрафувало російську компанію «Газпром» на 29 мільярдів злотих (понад 6 млрд євро) через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у заяві на сайті регулятора.

Згідно із рішенням, ще п’ять інших компаній оштрафовані на понад 234 млн. злотих. Всі вони брали участь у будівництві трубопроводу.

«Відповідно до рішення президента Управління у справах конкуренції та захисту споживачів, суб’єкти господарювання зобов’язані розірвати контракти, укладені на фінансування газопроводу Nord Stream 2», — йдеться у заяві.

«Провадження, проведене польським антимонопольним відомством, показало, що в 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, 6 компаній (учасників консорціуму «Північний потік-1″) уклали низку угод щодо фінансування NS2, що, в свою чергу, підтвердило їх важливу та необхідну роль у всьому проєкті. Угоди, укладені між учасниками, стосувалися як фінансування, так і багатьох прав, наприклад, можливості втручання в діяльність NS2», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, у серпні UOKiK оштрафувало «Газпром» на 213 мільйонів злотих (понад 48 млн євро) через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування. «Газпром» оскаржив це рішення в суді.

На початку 2020 року UOKiK звернувся до «Газпрому» з вимогою надати документи, що мають відношення до справи.

Йшлося про контракти, укладені дочірньою компанією «Газпрому» з іншими компаніями, які фінансують будівництво «Північного потоку-2».

У польському відомстві зазначили, що «Газпром» кілька разів відмовлявся надавати документи.

Як відомо, Суд Європейського Союзу виніс рішення про те, що російський газопровід «Північний потік-2» має діяти відповідно до регулювання ЄС і не має права на виняток.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: Новости