Суббота, 20 апреля, 2024
Новости
09.10.2020

Президент Киргизстану заявив про готовність піти у відставку, як тільки країна встане на шлях законності

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що готовий піти у відставку. Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

«Як тільки країна встане на шлях законності, готовий піти з посади президента Киргизстану», — сказав Жеенбеков у заяві, поширеній його прес-службою в п’ятницю.

За його словами, політична ситуація в країні досягла критичної точки.

«Для врегулювання ситуації, що склалася, ми маємо зробити наступні кроки. Анульовано результати виборів до парламенту. Тепер мають бути призначені нові парламентські вибори. Рішення із цього приводу ухвалить ЦВК. Ці заходи знизять нинішнє політичне напруження», — зазначив Жеенбеков.

Жеенбеков вважає, що необхідно також відправити у відставку прем’єр-міністра та членів уряду, які працювали до кризи, що створить законні підстави для нових призначень.

«Щоб легітимізувати призначення нового прем’єр-міністра та членів уряду потрібні постанова парламенту та указ президента. Я готовий підписати відповідні укази, чекаю на постанови парламенту», — наголосив глава держави.

Він повідомив, що для виконання парламентарями своїх обов’язків правоохоронні органи мають гарантувати безпеку депутатів законодавчих зборів.

«Дорогі співвітчизники, як раніше говорив, я маю намір легітимізувати кадрові зміни, що відбуваються. Для мене жодна посада не стоїть вище за цілісність держави, єдність народу та спокій суспільства. Нам треба якнайшвидше повернути нинішню ситуацію в правове русло. Після того, як буде затверджено легітимних керівників органів виконавчої влади і країна стане на шлях законності, готовий піти з посади президента Киргизстану», — заявив Жеенбеков.

Киргизький президент закликає всі політичні сили зберегти мир і спокій у країні, не ділити народ і не вносити розкол у суспільстві.

У Бішкеку з 5 жовтня відбуваються акції протесту, які розпочалися з виступів політичних партій, не вдоволених підсумками парламентських виборів.

Центральна виборча комісія визнала недійсними підсумки виборів, за результатами яких до парламенту проходили чотири із 16 партій, що брали участь у виборчій кампанії; серед них три провладні — «Бірімдік», «Мекенім Киргизстан» і «Киргизстан» та опозиційна — «Бутун Киргизстан».



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.