Пятница, 29 марта, 2024
Новости
09.10.2020

Україна наполягає на проведенні зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки», наступного тижня може відбутися зустріч їхніх радників — Єрмак

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак наголошує, що Україна активно наполягає на проведенні наступної зустрічі лідерів «нормандської четвірки», оскільки війна триває саме на українській території, а всі політичні рішення ухвалюються на рівні лідерів. Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

«Така зустріч має відбутися якнайшвидше. В цьому нас підтримують наші партнери по «нормандському формату» – Німеччина та Франція. І ми вважаємо, що це вкрай необхідно для того, щоб рухатися вперед і зробити те, чого так очікує весь український народ», — наголосив він під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House (Велика Британія) в четвер, повідомляє прес-служба ОП.

Єрмак зазначив, що переговорний процес триває, і наступного тижня, можливо, відбудеться відеоконференція політичних радників лідерів держав. «І ми будемо говорити про те, щоб якомога скоріше відбувся саміт, і вже були якісь рішення», — додав він.

Керівник ОП зазначив, що на сьогодні Україна повною мірою виконує домовленості, досягнуті на саміті «нормандської четвірки» в Парижі, й міжнародні партнери це бачать. За його словами, Росія також має виконувати досягнуті раніше домовленості.

«Або Росія справді готова до припинення цієї війни, або повинна сказати, що вона не готова до цього», — наголосив він.

Єрмак нагадав, що з моменту попереднього саміту «нормандської четвірки» відбулося узгодження чотирьох нових точок розведення сил і засобів на лінії розмежування на Донбасі, практично погоджені 20 ділянок для розмінування. Також було досягнуто домовленості про доступ представників Міжнародного комітету Червоного хреста в місця незаконного тримання осіб на непідконтрольних українській владі територіях, проте цю домовленість наразі не виконано.

«На жаль, на сьогодні вже кілька місяців взаємне звільнення не відбувається саме з причини того, що протилежна сторона не узгоджує списки. Постійно робляться якісь перепони для цього. Зараз вони говорять, що їм нібито перешкоджає в цьому постанова Верховної Ради щодо місцевих виборів. Але ми постійно наголошуємо, що це нонсенс: як таке гуманітарне питання, як життя і здоров’я людей, може залежати від документа?» — зазначив він.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.

Теги: Новости