Пятница, 19 апреля, 2024
Киевские новости
19.10.2020

Злочинність в Києві можна подолати — Михайло Присяжнюк

У Києві щодня реєструють 175 злочинів. У той же час рівень розкриття злочинів становить 25,6%. Найбільшу частину правопорушень складають майнові злочини — крадіжки, грабежі, розбійні напади. В цьому році було зареєстровано понад 24 000 крадіжок. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано 2300 грабежів. Тому для безпеки міста і країни необхідна реформа МВС.

Сьогодні у столиці спостерігається обіг великої кількості незаконної вогнепальної зброї, потік якої мала б контролювати поліція. Але це їй не зовсім вдається. Так у Києві навіть словесні конфлікти закінчуються стріляниною.

За даними соціологічної групи “SOCIS”, близько 70% киян вважають, що рівень життя населення погіршився (http://socis.kiev.ua/ua/2020-05-26/).

“До мене, як до народного адвоката, неодноразово зверталися громадяни щодо різних юридичних питань. Тому я, як ніхто, знаю усі слабкі місця існуючої системи та відчуваю реальний стан речей. Реформа правоохоронної системи повинна бути комплексною. Вона не можлива без удосконалення судових та антикорупційних органів. Пора встановити справедливий суд!” — коментує ситуацію Михайло Присяжнюк, експерт та правозахисник.

Додамо, Михайло Присяжнюк, як кандидат на виборах до Київради розробив комплексну програму реформування органів судових та правоохоронних органів. Правозахисник запевняє, що повинна бути кримінальна відповідальність за визнання статусу «злодія в законі» важливого елементу боротьби з організованою злочинністю, рівень якої за останній час тільки зростає. Він наголошує, що правоохоронні органи та прокуратура мають бути аполітичними та не в’язуватися у різні політичні ігри.

Михайло Присяжнюк не забув і про одну з головних проблем України, особливо у великих містах, — рейдерство. Він вважає, це паралізує розвиток малого та середнього бізнесу. А рейдерство зростає через те, що поліція не розслідує ці справи, а навпаки покриває їх.

“Як на мене, поліція не може ефективно протидіяти тому рівню злочинності в Києві, що є сьогодні. Наприклад, під моїх візитів на округ як неодноразово був свідком того, як працюють правоохоронні органи і як ставиться до них жителі міста. Окрім того, великою проблемою є і те, що справа не лише у правоохоронцях, але і в кожній ланці системи. У мене є комплексні напрацювання щодо цього. Я сподіваюсь передати їх до Верховної Ради та спільно з ними працювати над справді ефективною реформою”, — запевняє Михайло Присяжнюк.

Отже, реформа системи судових та правоохоронних органів все ще залишається актуальною проблемою, особливо для великих міст України. Незважаючи на заяви МВС про позитивні тенденції щодо розкриття злочинності, рівня криміногенності та довіри до правоохоронних органів, ситуація на вулицях міст залишається напруженою. Українцям потрібні реальний план дій уже зараз!

Політичні експерти відзначають Михайла Присяжнюка, як одного з найперспективніших з кандидатів у списку “Слуги Народу”. З огляду на те, що майбутній депутат Київради (ймовірність його обрання, враховуючи 2-е місце в списку, практично 100-відсоткова) неодноразово озвучував досить жорстку позицію — в тому числі і з приводу судової системи — можна очікувати, що в міськраді з’явиться новий, амбітний і популярний політичний гравець. А президентська політсила отримає серйозного спікера, який буде представляти «Слугу народу» з київських питань.

Тобто, у ЗеКоманди є що запропонувати людям. І вибір буде дуже однозначним: якщо українці хочуть змін, вірять у зміни і готові вирішувати долю свого міста, села, регіону – зміни переможуть. А значить, переможе і «Слуга народу».



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.