Пятница, 19 апреля, 2024
Киевские новости
21.10.2020

Тарас Панчій: Йду у Київраду не політикою займатись, а працювати для киян

Кандидат у депутати Київради від партії УДАР у Голосіївському району Тарас Панчій поділився своїми враженнями від зустрічей з виборцями та розповів про завдання команди Віталія Кличко на наступну п’ятирічну каденцію.

У вас відбулось чимало зустрічей з виборцями на окрузі. Які питання та проблеми турбують людей у першу чергу?

Я дійсно провів багато зустрічей, спілкувався з мешканцями Голосієва, уважно слухав людей, фіксував із командою їх проблеми. Перш за все, помітив, що найбільші проблеми там, де через недосконалість попереднього виборчого законодавства взагалі не було депутатів Київради. Це так звані «чорні плями Києва», де у міській владі не було представників відповідних громад. Тобто не було кому вносити пропозиції при формуванні програм та бюджетів на наступний рік, які потім має виконувати виконавча влада. За відсутності депутата, який відстоює інтереси громади та контролює хід виконання програм, ці території отримували турботу за залишковим принципом.

Це ясно відчувалось на зустрічах з громадянами. Адже основні проблеми це ті, з якими людина зустрічається кожного дня, коли виходить зі своєї квартири у під’їзд, а з будинку у двір.

Звичайно, Голосіївський район великий та різноманітний. Є центр і є окраїни, є сучасні житлові комплекси, а є старий житловий фонд. Тому проблеми у людей різні.

Наприклад, на Теремках-1, де переважає старий житловий фонд – на Заболотного або Глушкова – у людей багато питань щодо ЖКГ. Зокрема, були перебої з гарячою водою через те, що всі теплові мережі раніше були на балансі приватної компанії «Київенерго», їх експлуатували, проте не реконструювали, а вони старі та зношені. Наразі на Теремках-1 здійснюється великий проект по заміні тепломереж, ситуація має змінитися на краще.

Це ж стосується ліфтів у старих будинках 1960-70-х років, які або працюють з перебоями, або взагалі поламані та потребують заміни. Чимало будинків чекають на ремонт сходових клітин, на заміну вікон у під’їздах. Окрім того, що всілякі незручності впливають на настрій людей, коли вони тільки виходять з квартир, йдеться про втрати тепла. Людям доводиться платити більше за комунальні послуги. Тому треба якомога скоріше утепляти вікна та двері.

Також термінового вирішення потребує проблема асфальтування внутрішньоквартальних проїздів, де ходять діти та старі люди, наражаючись на ризики травмування.

Як батько двох дітей, я бачу необхідність відновлення дитячих майданчиків. На тих же Теремках-1 я бачу побудовані за старим принципом дитячі майданчики, які накривали плитами. Ці плити давно потріскались, треба встановлювати нові.

До того ж, якщо для дітей 7-10 років ще є дитячі майданчики, то підліткам до 18 років гостро бракує місць для дозвілля. Перш за все – спортивних майданчиків з тренажерами. Необхідно також сприяти розвитку спортивних секцій Дітей середнього та старшого шкільного віку треба задіяти, бо інакше вони шукають інших розваг та, на жаль, їх знаходять.  

Непокоять людей і машини, що кожного ранку заїжджають до Києва з області – адже Голосіївський район межує з областю. Транспорт прибуває, люди забивають машинами двори, ставлять автівки на зелені зони. Від цього найбільше  потерпають Теремки-1 та Кіберцентр. Конче потрібен перехоплюючий паркінг для рішення цієї проблеми. А ще привозять сміття та забивають їм контейнери. Мабуть, треба зробити контейнерні майданчики на замку – бо за послуги по вивозу сміття платять мешканці Голосієва.

На кожній зустрічі із мешканцями Голосіївського району я лишаю частинку себе, бо мені так само болять проблеми нашого Голосієва. Кожна проблема і пропозиція, що прозвучали на зустрічах із голосіївцями, були запротокольовані. Я взяв під особистий контроль, зокрема, питання відновлення благоустрою території після прокладання теплотраси на вул. Заболотного, 6. Перевірив хід робіт з облаштування скверу на вулиці Писаржевського, 8, 8А. Після зустрічі із мешканцями житлових будинків на вулиці Заболотного 62, 58, 60, 54 вніс до протоколу питання налагодження роботи дощової каналізації, наповнення свіжим піском дворових пісочниць на дитячих майданчиках та інші нагальні питання, що можуть покращити якість життя у Голосіївському районі. Провів особистий моніторинг проблем новобудов району після зустрічі  з мешканцями на вулиці Глушкова 9А-Д. Зафіксував протікання даху, тріщини, відсутність дренажної системи і схеми обігу повітря, хаотичне з’єднання комунікацій, будівництво дороги для виїзду на вулицю Заболотного та багато інших питань, над якими має працювати команда партії «УДАР».

Протокол, до якого внесено проблеми району, стане основою для подальшого їх внесення до соціально-економічної програми розвитку Києва.

Роботи багато, але це мене тільки підбадьорює.

Чи робили ви з командою якісь практичні акції по благоустрою району?

Я принципово не вдавався до суто піарних акцій типу зібрати та вивезти сміття з якогось двору – на камери суто задля реклами. Це не вирішує системних проблем, а лише розраховано на рекламу. До того ж під час пандемії коронавірусу проводити масові акції – просто небезпечно та безвідповідально.

Проте ми з командою щосуботи організуємо ранкову пробіжку у Голосіївському парку, після якої висаджуємо дерева. Це корисно для здоров’я та екології району. Адже українці – спортивна нація.

Втім, відомо, що якась акція все таки відбулася…

Так, 18 жовтня ми провели презентацію програми розчистки водойм на  вул. маршала Якубовського і капітального ремонту елементів благоустрою. Йдеться про капремонт каскаду озер на річці Нивка – це унікальне місце відпочинку, яке потребує упорядкування та догляду.

Прекрасні водойми, що можуть стати перлиною нашого Голосієва, перебувають зараз у занедбаному стані: бровки укосів поросли деревами, дно ставків та нижня частина укосів замулені, береги поросли травою. Проектом передбачено повне очищення дна водойм від мулу та сміття, а також розчищення підводних джерел для природного наповнення ставків.

Для благоустрою території біля водойм програмою заплановано встановлення нових сходів, що відповідають всім діючим нормам, променадної зони, місць для активного відпочинку всією сім’єю. Передбачено зони для вільного пересування людей з особливими потребами, в тому числі людей з вадами зору та маломобільних груп населення. Обладнаємо тут доріжки, поставимо лавочки, урни. Вирішимо питання підходу до озер для мам з колясками та літніх людей, а також питання годування качок, що живуть на озерах. Дана територія стане популярним місцем відпочинку для жителів житлового масиву Теремки-2.

Проект, замовником якого виступило КП «Плесо», пройшов експертизу, моя задача як депутата буде вибити фінансування та контролювати хід робіт. Команда «Удару» мера Віталія Кличка планує закінчити благоустрій двох озер до кінця наступного року. Докладемо для цього максимум зусиль.

Які концептуальні думки щодо місцевих виборів виникли у вас у ході цієї передвиборчої кампанії?

Я переконався, що нам усім треба відповідально підійти 25 жовтня до виборів. В ідеалі – обрати мера в один тур. Чому? Є декілька важливих чинників. Мер Віталій Кличко вибудовував роботу протягом п’яти років – не варто, як кажуть, міняти  коней на переправі, є багато планів та проектів, які треба реалізувати у наступні п’ять років. Перевага Кличка – у сформованому досвіді та професійній команді.

Вибори  в один тур дозволять зекономити серйозні кошти, які можна буде перекинути на підтримку малого та середнього бізнесу, що потерпають через карантинні заходи. Можна буде профінансувати реалізацію соціальних проектів. Також не треба буде наражати людей на зайвий ризик в умовах пандемії.

Важливо, щоби мер та його команда отримали хорошу підтримку у депутатському корпусі Київради, щоб реалізовувати плани на благо киян. Якщо голосуєш за Кличка, голосуй і за людей з команди УДАРу, який йде на ці вибори окремою політсилою. Адже багато різних політичних сил за останні роки перетворили Київську міську раду на міні-Верховну Раду. Тобто постійно відбуваються суперечки та інтриги, а у нас є багато конкретних практичних задач. У Київради інші функції – нам потрібно працювати для міста та людей.

Лозунг УДАРу: робота, а не політика. Місцеві вибори не визначають курс державної політики, вони про те, як будуть розвиватися наші вулиці, двори, будинки, під’їзди. Вони – про буденні проблеми кожної людини.

Які висновки для себе ви винесли із зустрічей з виборцями?    

Спілкуючись з людьми, я бачу – скільки у них проблем, якими ніхто не займався. Ці зустрічі додають багато мотивації. Хоча є багато емоцій, навіть певної агресії. Я розумію людей, які нервують, яким треба вилити на когось свої емоції. Тому багато пояснюю – і люди розуміють. Вони бачать реальні справи та реальні зміни у Києві, де реалізується дуже багато проектів. Але ж люди хочуть, щоб ремонти, благоустрій, зміни на краще відбувались в  їх будинках та дворах. Проте це не робиться одним клацанням пальців. Це – моя задача, яку я виконуватиму протягом п’яти років.

Кожна територія зацікавлена в тому, щоб у неї був свій представник у місцевій владі. В нашому окрузі не було депутата, і наша задача – підтримати мешканців Голосіївського району.  

Ще раз нагадаю про мої пріоритети: реконструкція парку імені М. Рильського та каскаду озер річки Нивка; вирішення проблеми з паркінгами; встановлення нових сучасних і безпечних дитячих майданчиків; відновлення асфальтового покриття у міжквартальних проїздах та дворах житлових будинків; вирішення проблем у сфері житлово-комунального господарства та багато інших.

Моє майбутнє саме тут – у Голосіївському районі разом із голосіївцями. Тому я докладу максимум зусиль аби реалізувати усі мої плани. І як буде розвиватися місто та, зокрема Голосіївський район, залежить від вибору киян 25 жовтня. Голосуйте за мера Кличка та партію УДАР, аби наш Київ розвивався й надалі!



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.