Суббота, 20 апреля, 2024
Новости
23.10.2020

Беріть гроші та голосуйте по совісті, – Одарченко розповіла, як зламати схему підкупу виборців

Організатори мереж із підкупу виборців можуть не перевіряти «куплені» результати голосування. В основному їхня мета – така ж, як і в інших: заробити гроші та нагодувати сім’ю. Про це заявила лідерка політичної сили «Національна платформа» Катерина Одарченко під час брифінгу у форматі Open Air, що триває під КМДА.

«Чому ця паплюжна практика підкупу виборців взагалі відбувається? Через безвідповідальну владу, тому що люди вимушені через бідність брати ці кошти. У нас підкупом вважається будь-яка виплата або подарунок вартістю більш ніж 60 гривень. Тож як такі підкупи відбуваються? До виборця приходять та вимагають фотокартку бюлетеня або номер бюлетеня. Шановні громадяни, я розумію, що ситуація складна, але повірте, людям, які організовують систему підкупу, все рівно, вони теж цим займаються, аби заробити кошти. Всі ці схеми можна поламати. Ніхто не буде контролювати, як ви голосували, чи перевіряти номер бюлетеню. Якщо ці люди роблять підкуп – то про це треба говорити, звертатись до антикорупційних органів, органів МВС. І потім, навіть якщо взяли ці кошти – голосувати по совісті, вивчати біографію кандидатів, вивчати, чим вони займались та в яку групу впливу вони входять», – наголосила вона.

Одарченко також заявила про наміри її та команди, а також інших антикорупційних органів фіксувати факти підкупу у день голосування.

udar pidkup aktsiya kmda
Під КМДА триває акція Фото: СтопКор
udar pidkup aktsiya kmda
Катерина Одарченко Фото: СтопКор

Зазначимо, 22 жовтня біля столичної Київської міської ради зібралась масштабна акція протесту. До неї приєдналися не лише кияни та активісти, але й соціологи, політики та науковці. Люди виступають проти підкупу виборців представниками політичної партії керманича міста Віталія Кличка.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.