Четверг, 18 апреля, 2024
Новости
26.07.2022

До кінця тижня підуть кораблі розблокованими портами

Перші судна з розблокованих портів України мають піти до кінця цього тижня. Відповідно до домовленостей можливість переправки зерна має бути впродовж 120 днів. Звичайно, якщо окупанти їх не зірвуть. Першим відкритим портом буде Чорноморськ, потім Одеса, потім Південний.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, пише Forbes. В Мінінфраструктури вважають, що протягом двох тижнів всі три порти запрацюють, пише Аgroreview.com.

“Відповідно до ініціативи має бути створений спільний координаційний центр. Ми готові направити своїх людей вже завтра. Сподіваємося, що інші сторони теж готові зробити це швидко. Як тільки центр буде створено ми зможемо відкрити перший порт, а потім почергово ще два. З координаційними центрами взаємодіятимуть адміністрації наших портів. Наші порти та портові оператору будуть формувати плани обробки суден та здійснюватимуть усі операції. Завдання координаційного центру – спостереження та координація”, – заявив він.

Васьков зазначив, що є судновласники, які вже готові відправити судна.

“Ми вважаємо, що з кожним заходом та виходом судна впевненість страховиків зростатиме. Коли і судновласники, і страховики побачать, що коридор працює й працює безпечно, ми отримаємо необхідну кількість суден, щоб повноцінно завантажити портові термінали для експорту зернових та інших продуктів”, – розповів він.

Адміністрація морських портів України найближчим часом має повідомити зацікавлені сторони, яким чином буде здійснюватися вхід і вихід суден. Наразі військово-морскі сили та зброєні сили України узгоджують відповідну схему. Служби Міністерства інфраструктури допомагатимуть судам спочатку.

“У відповідність до ініціативи тральники можуть бути залучені за потреби. Очікуємо, що це буде зроблено трохи згодом, коли буде проводитися повне розмінування. Зараз це не є обмежуючим фактором”, – додав він.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.