Понедельник, 13 мая, 2024
За границей
08.11.2023

Глава ООН заяявив, що Газа стає кладовищем для дітей

Газа «стає кладовищем для дітей», — попередив голова Організації Об’єднаних Націй , коли кількість загиблих зростає та заклики до припинення вогню в усьому світі зростають через місяць після нападу Ізраїлю на ХАМАС — войовниче угруповання, яке керує анклавом.

«Кошмар у Газі — це більше, ніж гуманітарна криза. Це криза людства», — заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш журналістам у Нью-Йорку, додавши, що необхідність припинення вогню стає «з кожною годиною все більш актуальною».

«Сторони конфлікту – і, власне, міжнародне співтовариство – стикаються з негайною та фундаментальною відповідальністю: зупинити ці нелюдські колективні страждання та різко збільшити гуманітарну допомогу Газі», – сказав він.

Його коментарі зроблені через чотири тижні після того, як Ізраїль оголосив війну ХАМАС після жорстокої атаки ісламістського угруповання бойовиків 7 жовтня, у результаті якої в Ізраїлі загинуло 1400 людей і близько 240 інших було викрадено.

Ізраїль у відповідь розпочав повітряний і наземний наступ на Газу , пообіцявши знищити групу бойовиків.

Нищівність ізраїльських атак на Газу стає очевидною: міністерство охорони здоров’я анклаву, яке контролює ХАМАС, у понеділок заявило, що з початку війни було вбито понад 10 000 людей . Серед них понад 4100 дітей і 2600 жінок, повідомили в міністерстві.

Незрозуміло, скільки учасників бойових дій включено до загальної кількості, що CNN не може підтвердити незалежно.

Близько 1,5 мільйона жителів Гази зараз переміщені – 70% населення – більшість з яких живуть у переповнених притулках ООН, заявила в понеділок Тамара Альріфаї, речник Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (БАПОР).

Багато хто евакуювався зі своїх домівок на півночі після того, як Ізраїль попередив їх негайно залишити; інші залишилися без даху над головою внаслідок безжальних авіаударів, які зруйнували будівлі по всьому сектору Газа.

У вівторок десятки палестинців евакуювалися з півночі Гази, прямуючи на південь, протягом чотиригодинного вікна, відведеного Армією оборони Ізраїлю для безпечного проходу, згідно з відеозаписами, записаними з місця події, у тому числі опублікованими ЦАХАЛОМ.

На кадрах видно, як діти, жінки та люди похилого віку тримають свої посвідчення особи, а деякі піднімають білі прапори в надії на безпечний прохід. Інші не несли нічого, крім пляшок з водою.

«Я ношу своє посвідчення особи, тому що мені сказали, що [перехід] буде безпечним», — сказала CNN Ведад Аль-Гул, яка сказала, що пройшла близько п’яти миль зі своїм маленьким сином від свого дому на узбережжі Гази. «Я не знаю, чи дозволять мені в’їхати чи прибути на південь».

За даними Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA), близько 5000 людей втекли пішки до південної частини Гази протягом ще одного чотиригодинного вікна в понеділок.

Тим не менш, організації та евакуйовані жителі південної Гази описують важкі умови життя в цьому районі, який не уникнув ізраїльських авіаударів.

БАПОР описало умови у своїх притулках як «нелюдські» через відсутність чистої води та санітарії. У навчальному центрі Хан Юніс на півдні Гази, де 22 000 людей шукали притулку, щонайменше 600 людей користуються одним туалетом, повідомляє БАПОР.

Було виявлено тисячі випадків шкірних інфекцій, діареї, вітряної віспи та інших захворювань, які поширюються людьми, які живуть у незручних приміщеннях, додали в ньому.

Тіла, що розкладаються, опинилися під зруйнованими будівлями, також становлять ризик для здоров’я тих, хто вижив, заявили в БАПОР.

Емілі Каллахан, американська медсестра, якій вдалося виїхати з Гази минулого тижня, розповіла, що бачила жахливі травми в центрі Хан Юніс та інших притулках.

«Були діти з величезними опіками на обличчі, на шиї, на всіх кінцівках, і оскільки лікарні настільки переповнені, їх негайно виписують», – сказала вона.

«Їх виписують (з лікарень) до цих таборів без доступу до проточної води… Їм дають дві години води кожні 12 годин».



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.