Четверг, 28 марта, 2024
блоги
07.07.2020

Віталій Портников: Україні потрібно вибратися з кремлівського зачарованого кола

Віталій Портников

Заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак стверджує, що Москва дала українській стороні час для того, щоб надати пропозиції щодо конституційних змін, які гарантують особливий статус окупованих територій

Ну і мова йде, за словами Козака, не тільки про Конституцію, але і про цілий пакет законів, які повинні перетворити окупований Донбас на “державу у державі”.

Український віце-прем’єр Олексій Резніков стверджує, що зберігає оптимізм і навіть що “Росія готова зблизити позиції” — але з точкових питань, таким, як звільнення полонених, режим припинення вогню і навіть (от це прогрес буде!) відкриття пунктів пропуску з окупованих територій на територію України, закритих з моменту початку епідемії за рішенням маріонеткової влади. Втім, компромісів з приводу припинення вогню не виключає і Дмитро Козак.

Що за всім цим стоїть? Очевидно, що українські учасники переговорів уже зрозуміли — залишилося тільки переконати у цьому Володимира Зеленського — що на припинення конфлікту на Донбасі і реінтеграцію окупованої території розраховувати не доводиться. І основну ставку потрібно зробити на заморожування конфлікту, коли “просто перестануть стріляти”. Якщо ж після цього Кремль визнає незалежність “народних республік” або вирішить включити їх територію до складу Росії, так ніякої відповідальності на Зеленському за це не буде. Головне — що не гинутимуть люди, що Україна буде жити мирним життям. А окуповані території? Ну не воювати ж за них із Росією насправді? Чекатимемо, коли подіють санкції або зміниться влада у сусідній країні.

Це абсолютно прозора політична програма. Виникає тільки одне питання — а Путіну це все навіщо? Щоб взяти на себе відповідальність за жителів Донбасу і остаточно втратити Україну? Заради цього він затівав війну?

Вимоги Кремля є також цілком зрозумілими. Путіну і Козаку потрібно, щоб Зеленський спробував протягнути через парламент “особливий статус” окупованих районів, а перед цим почав обговорювати конституційні зміни із керівниками маріонеткових адміністрацій “народних республік”. Навіщо? Зовсім не для того, щоб віддати Донбас. А для того, щоб сприяти дестабілізації в Україні — і було б чудово, щоб конфлікт навколо статусу окупованих районів збігся з економічною і соціальною кризою у нашій країні. Це відкриє шлях до нових територіальних захоплень, нових “народних республік” або хоча б до “відновлення територіальної цілісності” вже існуючих, за рахунок окупації всієї території Донецької та Луганської областей.

Джерело: Еспресо



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги