Четверг, 18 апреля, 2024
блоги
07.09.2020

Віктор Бобиренко: про об’єднання патріотів

Віктор Бобиренко

Біда патріотів України в тому, що вони не люблять об’єднуватися. Гетьманські шапки завжди нам давили в голову.
І перемога вдавалася лише в тих випадках, коли проукраїнські сили – через не можу – об’єднувалися.
Так, Помаранчева революція вдалася лише тому, що спочатку більшість сил об’єдналися навколо Ющенка, а потім до нього приєдналася і Юлія Тимошенко. І лівак Мороз. Хоча після першого Майдану вони знову почали тягти у різні сторони, все ж це дало 5 років на українізацію країни.
Об’єднання під одним дахом у 2012 році дозволило зробити мобільний загін опозиції, який і підхопив у 14-му владу після втечі Януковича.
І ось, у час, коли популісти із Слуг народу восени на Сході і Півдні прогнозовано можуть об’єднатися для захоплення влади із ОПЗЖ – знову необхідне об’єднання на протидію.
План ворога простий. Вони об’єднаються в обласних радах і радах великих міст. Скажуть Володимиру Олександровичу – так ось же ж, гляньте – виходить. Можемо ж?!
І запропонують: слухай, пошли ти геросів та інших, хто тебе не слухається у фракції. Розпускай раду. Проводимо вибори. Бойко – «крєпкій хохяйственік». На міністра освіти витрясемо з шухлядки Табачника. На культуру – Шуфрич – саме то. Міністром молоді та спорту Павленка Юру.
Головою ТКГ у Мінську – Медведчука. І стріляти точно перестануть (так Вові скажуть). Бо там же ж куми домовлятися будуть.
Їм і потрібен лише гуманітарний блок. У них бабла вистачає. Їм українське нищити треба.
І якщо Зеленський зголошується на такий варіант – ми будемо на порозі нового протистояння.
І я впевнений, що схожий сценарій зараз в Кремлі розглядається як бажаний.
Проросійські сили об’єднуються.
Час би об’єднатися і проукраїнським.
Але – печальні вісті з Харкова. Усі намагання об’єднати патріотів – провалилися. Мало чого досягнуть проукраїнські сили в Запоріжжі. І якщо у місті проукраїнські сили там стабільно візьмуть 8-10%, то в області перелізти через 5% — удача.
Поки тривають об’єднавчі процеси у Дніпрі. Але не факт, що це відбудеться.
Провал патріотів в Одесі – очевидний.
На цьому фоні дуже непогано проглядаються Суми. Тут усі об’єдналися навколо ЄС – посиливши шанси на створення якісних опозиційних площадок, які на майбутньому витку історичної спіралі обов’язково візьмуть владу.
Але – більше того. В Сумах створена універсальна площадка: «Суми без вати». Там активісти активно прописують пов’язаність усього ватного – з Москвою. З фактами, документами і фото. Це – активний наступ і захоплення плацдармів. Це активна робота з виборцем. Це можливість.
От би в усій Україні побачити подібні проекти. Де б показували конкретно – оці, оці і оці – не «крєпкіє хазяйствєнікі» і не «новиє ліца». А конкретно зашкварені в різних проросійських ряжених козацтвах, виступах за Росію і звичних корупційних скандалах.
Клаузевіц вчив – у безнадійних ситуаціях – треба перехоплювати ініціативу і наступати.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.

Теги: блоги