Четверг, 28 марта, 2024
блоги
05.04.2022

Євгенія Засядько: екологічні злочини можуть збільшити кількість людських жертв війни у майбутньому

Євгенія Засядько

Керівниця кліматичного відділу ГО “Екодія”

Агресор зруйнував не тільки людські життя, а й руйнує навколишнє середовище, наслідки чого українці та українки відчуватимуть на собі не один рік. Вже більше сотні — стільки злочинів проти довкілля від російської агресії зібрали працівники ГО “Екодія” з відкритих джерел за перший місяць масштабної війни.

Це несе нові екологічні ризики, які також можуть збільшити кількість людських жертв війни у майбутньому.

З перших днів були зафіксовані обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, підпали лісів, підриви нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів (в першу чергу через затоплення суден).

Так, 24 лютого відбувся вибух ворожого снаряду на території Трипільської ТЕС, яка розташована на Дніпровському узбережжі в 45 км південніше Києва та є найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області.

На початку березня Міндовкілля ініціювало збір інформації про злочини проти довкілля, до ініціативи долучились різні громадські організації. Реальні збитки та вплив буде підраховано після перемоги, але від ДЕІ вже були озвучені перші 77 млн дол, лише за забруднення земельних ресурсів.

22 березня був зафіксований підпал лісу в Чорнобильській зоні відчуження, але працівники ДСНС не могли дістатись туди через постійні обстріли. Станом на 24 березня пожежа локалізована.

За даними Міндовкілля за останні два тижні зафіксовано понад 30 загорянь на площі понад 8700 га у Чорнобильській зоні.

За матеріалами epravda.com.ua

Зібрана інформація є тільки першим етапом для оцінки злочинів проти довкілля, скоєних росією. У розпал бойових дій, важко побачити реальний масштаб та рівень забруднення навколишнього середовища. Навіть за таких умов вже маємо більше сотні зафіксованих злочинів тільки за місяць.

Реальну оцінку вдасться зробити після завершення активних бойових дій, а наслідки українці та українки будуть відчувати роками. Тому зараз важливо фіксувати злочини проти довкілля, аби далі мати змогу судити росію і за них.

Ви можете допомогти ГО “Екодія” у зборі інформацію, надсилаючи інформацію щодо шкоди завданої довкіллю внаслідок російської агресії на пошту ekozlochyn@ecoact.org.ua, яку також буде передано Міндовкілля.

Ваші повідомлення будуть цінними доказами у судових процесах для відновлення українського довкілля.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.

Теги: блоги