Пятница, 29 марта, 2024
блоги
11.04.2022

Юлія Свириденко: попри війну Україна продовжує продавати

Юлія Свириденко

Україна робить, що може, але, проте, скорочення експортує. У березні 2022 року Україна продала за кордон 5,97 млн. тонн товарів на суму 2,7 млрд. доларів, тоді як у лютому — 13,1 млн. тонн товарів на 5,3 млрд. доларів. Сьогодні основними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Найбільшою статтею експорту стала залізна руда – 3,1 млн. тонн за березень (3,7 млн. тонн у лютому), вартістю 439 млн. доларів.

За багатьма позиціями товарів із глибокою переробкою обсяг експорту залишився на рівні минулого місяця. Наприклад, це кабельна продукція, експорт якої склав 111 млн. доларів (130 млн. доларів у лютому) або листи облицювальні з дерева – 32 млн. доларів проти 26 млн. у лютому.

Традиційним шляхом вивезення експортних товарів були порти Чорного моря, заблоковані сьогодні Росією. До того ж окупанти атакують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб запобігти відновленню наших можливостей у майбутньому. Все це загрожує не лише Україні, а й усьому світу, адже наша держава була гарантом продовольчої безпеки у низці країн Африки та Близького Сходу. Уряд оперативно реагує на ці виклики. Збільшуємо пропускну спроможність залізничного, автомобільного та річкового транспорту на західному кордоні України, залучаючи виробників, трейдерів, транспортні компанії. Залишків базових сільськогосподарських культур в Україні є достатньо, щоб забезпечувати експорт. Крім того, початок посівної кампанії вселяє стриманий оптимізм на майбутній урожай.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.

Теги: блоги