Четверг, 18 апреля, 2024
блоги
21.04.2022

Вікторія Потапенко: ринок праці «перевернувся»

Вікторія Потапенко

З початку військових дій ринок праці обвалився на 80% і перебуває у шоковому стані. За даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», станом на березень 2022 року більше половини українців (53%) не працювали. У квітні намітилася тенденція на покращення, і частка українців без можливості заробітку скоротилася до 43%.

Курс на відновлення робочих місць більше торкнувся територій, де не було інтенсивних бойових дій. Зокрема, видно приріст вакансій, що відкриваються в Києві, пов’язаний з масовим поверненням людей до столиці. Така сама ситуація і в центральній частині України. Однак на територіях воєнних дій ситуація на ринку праці залишається важкою: майже три чверті населення не мають роботи. Здебільшого тут працюють співробітники, зайняті у компаніях, які забезпечують життєдіяльність населення.

Щодо зарплат, то у загальній статистиці зарплати або залишилися без змін, або скорочені. Поки що компанії з обережністю ставляться до підвищення рівня оплати, оскільки багато з них зазнали збитків через реальну або потенційно можливу руйнацію об’єктів своєї інфраструктури або інфраструктури компаній-партнерів, з якими раніше була співпраця.

Крім того, сьогодні ринок перевернувся. Якщо раніше ми бачили ринок праці претендентів, де умови диктували кандидати, то нині правила визначає роботодавець.

Найбільше вакансій для претендентів наразі доступно у великих містах: Києві, Львові, Дніпрі, Запоріжжі. Також до десятки міст увійшли Івано-Франківськ, Вінниця, Житомир, Луцьк, Кропивницький та Кривий Ріг. Найбільш популярні вакансії від роботодавців сьогодні – це розробник програмного забезпечення, різноробочий, копірайтер, менеджер з продажу, водій, оператор кол-центру, консультант, кухар, тестувальник програмного забезпечення, дизайнер.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги