Четверг, 28 марта, 2024
блоги
13.07.2022

Віталій Кличко: Я відчув злість. І таке ж відчуття було у десятків, сотень тисяч киян

Віталій Кличко

На другий день російського вторгнення, 25 лютого, на Оболонь прорвалися не танки, а БМП (бойові машини піхоти). Тоді одна диверсійно розвідувальна група була на площі Шевченка, а БМП прорвався на Оболонь.

Я відчув злість. І таке ж відчуття було у десятків, сотень тисяч киян коли російська бойова техніка з’явилася на вулицях міста.

Перші 10 днів. Я уже був на роботі, восьма ранку. Приходить інформація, що на Оболоні ракета влучила у будівлю. Я негайно виїхав туди. 12-поверхівка. Ніколи не думав, що бетон може горіти, як свічка. До мене підійшов чоловік років 65 у хорошому настрої. Він сказав: «Ви бачите ту діру? То була моя квартира». – Я зрозумів, чому він був у піднесеному настрої. За 5 хвилин до того, як ракета влучила у будівлю, він вийшов з дому.

Запропонував чоловікові евакуацію у безпечніше місце, але його відповідь шокувала – чоловік попросив дати йому зброю. Росіяни думали, що буде паніка, хаос. Але у людей виникає відчуття злості, ненависті, відчуття, що вони нікуди не хочуть тікати, вони хочуть захищати своє місто.

Перший тиждень. Ми видавали бійцям тероборони зброю. О другій годині ночі біля Троєщини. Черга стоїть. Вітер, холод собачий. А люди стоять у черзі десь у кілометр. Вдень і вночі стоять, нікуди не тікають. В такі моменти розумієш, що ти гордий дути українцем. Це нація людей, які готові приймати виклики нікуди не тікати і захищати свою країну.

З інтерв’ю Гордону.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.